Гоогле смартпхоне само сто долара?

Осим топ модела Неxус 6, Гоогле наводно планира и Неxус смартпхоне који ће имати солидан хардвер, али и цијену од само сто долара без потписивања уговора с оператерима.

 

Информационе технологије 25.04.2012 | 09:38
Гоогле смартпхоне само сто долара?

Иако Гооглеови паметни телефони из Неxус серије нису толико популарни и развикани попут Апплеовог иПхонеа или Самсунгових Галаxyја, ријеч је о мобилним уређајима с одличним и напредним хардвером који су пуно јефтинији од своје конкуренције (барем у САД-у). Посљедњи такав модел Неxус 5 који је Гоогле развио у сарадњи с ЛГ-јем тако долази с топ хардвером (четверојезгрени 2,3ГХз Снапдрагон процесор, 2ГБ РАМ-а, 8МП камера и 4,95 инчни екран резолуције 1920x1080 пиксела), а чак је 300 долара јефтинији у односу на иПхоне 5С те његова цијена без потписивања уговора износи 350 долара.

Због одличног односа цијене и квалитета, овај је телефон распродат чим се појавио на тржиште те љубитељи Гооглеа и Андорида с нестрпљењем ишчекују нови модел Неxуса – Гоогле за ову годину планира паметни телефон Неxус 6 те нови таблет Неxус 10, а на страници 9то5 Гоогле пренијели су гласине неких кинеских извора који тврде како ова компанија припрема и један јефтинији Неxус смартпхоне.

Још непотврђене информације кажу како Гоогле сарађује с компанијом МедиаТек на развоју нових процесора за јефтиније Неxус телефоне чија би цијена могла износити само сто долара – уз такву цијену и солидне перформансе, овај би телефон могао 'уздрмати' цијело мобилно тржиште и увелико повећати Гооглеов удио на тржишту паметних телефона. Прошле је године Моторола представила један такав јефтинији смартпхоне – Мото Г чија цијена износи 175 долара и тај је модел 'најпродаванији телефон у Моторолиној историји'

Тај податак, једнако као и информације које су недавно 'исцуриле' из Апплеа у којима се види да су у овој компанији забринути јер корисници желе телефоне с великим екранима те јефтине телефоне, јасно показују да би Гоогле могао продати милионе оваквих јефтинијих Неxус телефона, понајвише у земљама у развоју.

Иако Мото Г не може конкурисати најјачим моделима, његове перформансе задовољавају већину потреба просјечних мобилних корисника – телефон има 4,5 инчни екран ХД резолуције, ради на 1,2ГХз четверојезгреном процесору, има 1ГБ РАМ-а 5МП камеру и издржљиву батерију, а сличне перформансе (и нижу цијену) можемо очекивати и од Гооглеовог надолазећег Неxус телефона.

Осим овог телефона, можемо очекивати да ће Гоогле до краја године представити и Неxус 6, смартпхоне који ће перформансама конкурисати најјачим моделима на тржишту, али који би такође требао бити неколико стотина долара јефтинији од иПхонеа, Галаxyја С5 или новог ХТЦ-а М8.  

 

Коментари / 0

Оставите коментар